Facebook Turkce Nederlands English

Turkce

English

Nederlands

Semih Arikan Facebook

Semih Arıkan is geboren in Ankara, maar heeft de lagere en middelbare school in Adapazarı doorlopen. Hij ging in 1974 naar Istanbul, waar hij Turkse muziek heeft gestudeerd aan het conservatorium van Besiktas. Hij heeft les gehad van Ruhi Su. In Kadikoy heeft hij het gemeentelijke koor gedirigeerd. Ook heeft hij met goed gevolg de vierjarige muziekopleiding aan de Marmara Universiteit doorlopen. Vanaf 1970, het jaar van zijn diplomering, heeft hij aan het Sakarya privé lyceum gewerkt als muziekleraar en adjunct directeur.

In 1983 kwam hij naar Nederland om te studeren, maar ook om les te geven aan Turkse en Nederlandse leerlingen bij muziekscholen in Rotterdam (SKVR), Vlaardingen, Breda, Leiden, Amersfoort, IJmuiden en Den Haag. Op het Rotterdams Conservatorium heeft hij schoolmuziek gestudeerd. In Utrecht (LOKV) kreeg hij zijn lesbevoegdheid voor wereldmuziek en Turkse muziek voor kinderen. Geleidelijk richtte hij zich meer en meer op het muziekonderwijs. In 1988 heeft hij in samenwerking met de afdeling onderwijs van de gemeente Amersfoort een muziekboek gemaakt voor kinderen op de basisschool, met CD’s ter ondersteuning. Hierna ontwikkelde hij in samenwerking met het concert- en congresgebouw De Doelen lesmateriaal (boek, video) voor het muziekonderwijs in het voortgezet onderwijs.

In 2000 schreef hij een informatieboek over de Turkse muziek in samenwerking met de Stichting Centrale Discotheek Rotterdam. In datzelfde jaar gaf hij met de kunststichting Kulsan een vijftal concerten “Liederen uit Kirkuk” in Nederland en België. In 2001 heeft hij met een bağlama (Turks muziekinstrument, ook wel saz genaamd) samen met het Amsterdamse Promenade orkest twintig concerten gegeven, een primeur in Nederland. Aan het Rotterdams Conservatorium heeft hij voor de eerste keer een Turkse week georganiseerd. Daarnaast hij voor de eerste keer met een kinderkoor met 40 leerlingen concerten gegeven. In Den Haag heeft hij 2 jaar lang een koor van Turkse leerkrachten begeleid en hiermee opgetreden. Ook heeft hij twee jaar opgetreden met de band “SET”, speciaal opgericht voor het spelen van polifonische Turkse muziek.

Arıkan houdt zich niet alleen bezig met Turkse muziek maar hij heeft zich ook verdiept in het Turks. Op de HRNO heeft hij de vier jaar durende opleiding, docent Turks 2e graads gevolgd en heeft bij deze studie een scriptie gemaakt genaamd ´Turkse muziek in Nederland´. Vervolgens heeft hij aan de Thomas Moore Academie, een PABO, een éénjarige applicatiecursus Turks gevolgd voor het basisonderwijs. In Charlois en Hoogvliet, heeft hij tien jaar lesgegeven op een basisschool als leraar Turks (OALT).

Tegenwoordig werkt hij als muziekleraar in het Koorenhuis in Den Haag en schrijft hij een lesboek over de bağlama. Semih Arıkan heeft een breed repertoire en kan verschillende soorten Turkse muziek enthousiast ten gehore brengen. Hij is actief als zanger, waarbij hij zichzelf ondersteunt met ut, viool, baglama, tar en piano. Voorts maakt hij westerse en wereldmuziek met de talentvolle leden van de band Misket.
Semih Arıkan en zijn band Misket worden vaak gevraagd voor optredens bij gelegenheden als bruiloften, feesten en festivals.